Menu

How can we help you?

Tell us a few details about your project or enquiry and a member of our team will be in touch.

Don’t judge each day by the harvest you reap but by the seeds that you plant.

Robert Louis Stevenson

Courtyard Vertical Garden

  • London, United Kingdom
  • 2013
  • For Private Courtyard

Project Details

  • Space saving courtyard vertical Garden
  • Worked in partnership with the Garden Builders

Biotecture partnered with The Garden Builders to install a living wall in this private courtyard in London. A vertical garden allows us to create a dramatic impact and transform small urban spaces into engaging, immersive environments. The wall creates a space saving urban courtyard vertical garden using an innovative and compact irrigation design. The benefit of the green cover extends well beyond the courtyard, as it can be seen through the glass doors from within the house. A mix of green and purple foliage is created by Heuchera ‘Palace Purple’ and ‘Dale’s Strain’, as well as a number of ferns and grasses. The wall blooms with white flowers across the year, with Vinca minor ‘Alba’ in summer and scented Sarcococca hookeriana in winter. The result is a usable and enjoyable space that would otherwise be a bit of a dead space at the centre of the home. The living plants encourage the people who live in the property to get outside and use this entertaining and relaxation space. The Living Wall has a built in irrigation system that delivers water and nutrients to the plants daily. The irrigation system has a automated controller that is designed specially to be a small space saving design stored in a neat wood clad cupboard at the base of the living wall. This design ties in neatly with the other courtyard finishes. To see more examples of Biotecture Living walls in courtyard gardens, lightwells and roof terraces you can visit our portfolio.