Project Details

Land Securities, London

This huge and impressive green wall envelopes the Estates Office of Land Securities. It was commissioned and installed as a replacement for under-performing vertical greening, previously supplied by a non-specialist landscaping company. The design brief was to soften the transition from residential period properties to contemporary commercial buildings. It also provides much needed green space in this intensely built-up part of London.

A view of the New Street Square living wall with the surrounding architecture

A view of the New Street Square living wall with the surrounding architecture

 

Robust and disease-resilient plants were chosen for low maintenance. The design is a repeated matrix background with randomised clusters of plants for a lush and natural greenery effect. Although surrounded by high buildings, in the middle of summer, the West facing elevation receives reflected light from some of the nearby buildings; Biotecture’s design team took this unique micro-climate into account throughout the design process.

The client required construction to be completed with minimal disruption to the surrounding residential properties, so Biotecture installed the green wall behind hoarding, with discrete deliveries and vehicle movement.

 I am delighted with the finish. 

— Paul Hewitt, Estate Manager, Land Securities

  • Category: Exterior – Large Scale
  • Client: Land Securities
  • Installed: 2011
  • Key features: 240m2 / Natural effect planting design / Unique micro-climate / Restricted construction space